Forgotten Song Friday Kirsty MacColl A New England
29 oktober 2023 

Forgotten Song Friday Kirsty MacColl A New England

Kristy MacColl

Kristy Anna MacColl is geboren op 10 oktober 1959 in Croydon, Surrey en is op en tragische manier om het leven gekomen op 18 december 2000 in Cozumel (Mexico).
Ze is namelijk tijdens een vakantie overvaren door een motorboot.

Haar debuut solo single "They Don't Know" uit 1979 werd heel veel gedraaid op de radio en behaalde de 2de positie in de Airplay Chart. Deze single had heel hoog in de Singles Chart kunnen eindigen, maar door een staking bij de distributeur werden de singles niet bij de platenzaken bezorgd en kwam het nummer dus ook niet in de Engelse Hitparade terecht.

Gelukkig heeft ze er toch nog wat aan over gehouden.
In 1984 coverde Tracy Ullman dit nummer en behaalde daarmee de 2de plaats in de UK Singles Chart en de 8ste plaats in de US Billboard Hot 100.
En aangezien Kristy de schrijfster van het nummer is, heeft ze daar toch nog aardig wat royalties voor gekregen.

Kristy heeft tussen 1981 en 2000 5 studio albums gemaakt en heeft als achtergrond zangeres gezongen bij oa: The Rolling Stones, Robert Plant, The Smiths, Alison Moyet, Simple Minds, Talking Heads, Big Country en Anni-Frid Lyngstad (Frida van ABBA)

Haar grootste succes was het nummer "A Fairytale Of New York", een duet tussen Kristy en The Pogues. Een kerstnummer dat in die periode wereldwijd gedraaid wordt.

A New England

A New England is een nummer dat geschreven is door de Engelse singer/songwriter Billy Bragg in 1983 (zijn versie staat onder de video van Kristy).
In 1985 maakt Kristy MacColl een coverversie van dit nummer.
Zij vindt het nummer te kort en op haar verzoek heeft Billy Bragg nog een extra couplet geschreven.

Waar Billy's versie de hitparade niet weet halen, heeft Kristy MacColl meer succes.
Haar versie weet de 7de plaats in de UK Singles Chart te halen en is de hoogste notering voor haar solo werk.
In Nederland kwam het nummer niet verder dan nr 10 in de Tipparade en daarom is A New England deze week de Forgotten Song.

 

Dit is het origineel van Billy Brag

Volgende week ga ik het hebben over: The Daily Drumbeat van Happy Camper

De Forgotten Song Friday playlist vind je hier:

en hier:

Over de schrijver
Ik ben Carl Borggreven. Mijn grootste passie is muziek. Ik draai graag met vinyl (lp's, maxisingles en singles) en draai ook digitaal. Ben je op zoek naar een vinyl DJ die de muziek kent en heeft waarmee jij bent opgegroeid, neem dan contact met mij op.
Reactie plaatsen